tsikis έγραψε:καλημερα σας, νεος και εγω και στο φορουμ αλλα και στον κοσμο της παραγωγης μπυρας, ειπα να ξεκινησω απλα πρωτα με ετοιμα κιτ και μετα να μπω στην διαδικασια με βυνες κτλ κτλ. εφτιαξα λοιπον μια lager απο το κιτ εγινε η ζυμωση ολα καλα εριξα την δεξτροζη στον καδο τα 160 gr που ελεγε η συνταγη ανακατεψα και το μετεφερα σε αλλον καδο και ξεκινησα την διαδικασια της εμφιαλωσης. οταν εκατσε η μπυρα στα μπουκαλια την επομενη μερα ειδα οτι εχει κατακαθι, εκανα εγω κατι λαθος επρεπε να την αφησω να ηρεμισει για ωρα οταν την ανακατεψα πριν την εμφιαλωση ή αυτο θα φυγει με την διαρκεια της ζυμωσης μεσα στο μπουκαλι;
ευχαριστωωω
Αν κατάλαβα καλα, έριξες τα 160 γρ δεξτροζη στον πρωτο κάδο που είχει το πολύ ίζημα;
Το κατακάθι αυτό είναι η μαγιά που κάθεται κάτω αφου ολοληρώσει την δουλεια που έχει να κάνει (να φάει σάκχαρα) και δεν το χρειαζόμαστε πια.
Μια μικρή ποσότητα μαγιας (που θα μας δημιουργήσει ανθρακικό στα μπουκάλια) αιωρείται μέσα στο υγρό. Καλό είναι να μεταγγίσεις στον νέο κάδο, αφήνοντας πίσω το κατακάθι και να ανακατέψεις εκεί για να ξεκινήσεις την εμφιαλώση.
ΚΑτακάθι στο μπουκάλι θα έχεις όπως και να εχει, αφου θα γινει ζύμωση ξανα μέσα στο μπουκάλι και η μαγιά θα ξανακάτσει. Αφου δημιουργηθεί το ανθρακικό μπορέις να βαλεις τα μπουκάλια στο ψυγείο, ο χρόνος ακινησίας και η χαμηλή θερμοκρασία θα καθαρίσουν την μπύρα σου και με ένα σωστό σερβίρισμα θα είναι διαφανής και στο ποτήρι σου.