Επειδή το ελληνικό καλοκαίρι προβλέπεται θερμό (πολύ κοινότυπο), έφτιαξα μια ταπεινή weiss και πειραματίστηκα με τις μαγιές αλλά και τις θερμοκρασίες. Η συνταγή είναι κοινή και έβρασα 60L. Στο τέλος το γλεύκος χωρίστηκε σε 3 κάδους.
Στο 1ο κάδο μπήκε μαγιά Mangrove Jack's #M20 και ζύμωσε στου 18οC
Στο 2ο κάδο μπήκε μαγιά Munich Classic της Lallemand και ζύμωσε στου 22οC
Στο 3ο κάδο μπήκε μαγιά Munich Classic της Lallemand και ζύμωσε στου 18οC
Όλοι οι κάδοι μπήκαν σε ψυγεία με εξωτερικό θερμοστάτη.
Λογικά στους 22οC θα βγει η μπανάνα και στους 18οC να βγουν γαρύφαλα.
Έχουμε και λέμε. Ιδού η φανταστική, γαλαξιακή, πρωτοποριακή συνταγή
Weiss all grain (1,4)
Weizen/Weissbier (15 A)
Type: All Grain
Batch Size: 63,00 l
Boil Size: 73,67 l
Boil Time: 90 min
End of Boil Vol: 70,83 l
Final Bottling Vol: 61,50 l
Fermentation: Ale, Single Stage
Date: 16 Jun 2018
Brewer: Loufer
Asst Brewer:
Equipment: My Equipment 1
Efficiency: 70,00 %
Est Mash Efficiency: 75,6 %
Taste Rating: 30,0
Taste Notes:
Ingredients Amt Name Type # %/IBU
10,00 ml Phosphoric Acid 10% (Mash 60,0 mins) Water Agent 1 -
7,20 kg Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC) Grain 2 48,3 %
7,20 kg Wheat Malt, Ger (3,9 EBC) Grain 3 48,3 %
0,50 kg Light Malt Extract (Muntons) (4,9 EBC) Extract 4 3,4 %
90,00 g Hersbrucker [2,75 %] - Boil 60,0 min Hop 5 9,3 IBUs
2,0 pkg Munich Classic (Lallemand #- ) [50,28 ml] Yeast 6 -
1,0 pkg Bavarian Wheat Yeast (Mangrove Jack's #M20) Yeast 7 -
Gravity, Alcohol Content and Color
Est Original Gravity: 1,053 SG
Est Final Gravity: 1,013 SG
Estimated Alcohol by Vol: 5,3 %
Bitterness: 9,3 IBUs
Est Color: 7,2 EBC
Measured Original Gravity: 1,046 SG
Measured Final Gravity: 1,010 SG
Actual Alcohol by Vol: 4,7 %
Calories: 427,1 kcal/l
Mash Profile
Mash Name: Temperature Mash, 2 Step, Light Body
Sparge Water: 46,54 l
Sparge Temperature: 75,6 C
Adjust Temp for Equipment: TRUE
Est Mash PH: 5,72
Measured Mash PH: 5,20
Total Grain Weight: 14,90 kg
Grain Temperature: 22,2 C
Tun Temperature: 22,2 C
Target Mash PH: 5,20
Mash Steps Name Description Step Temperature Step Time
Protein Rest Add 41,76 l of water at 47,1 C 44,0 C 10 min
Saccharification Heat to 65,0 C over 15 min 65,0 C 75 min
Mash Out Heat to 76,0 C over 10 min 76,0 C 10 min
Στης 1/7/2018 έγινε εμφιάλωση και των 3 κάδων. Με μια γρήγορη δοκιμή κατά την εμφιάλωση η μπανάνα από τον 2ο κάδο έδωσε την παρουσία της. Υπομονή λοιπόν και αρχές Αυγούστου θα γίνει και η πρώτη δοκιμή.