Άβαταρ μέλους
boxerman
Homebrewer
Δημοσιεύσεις: 10
Εγγραφή: 13 Φεβ 2016, 21:04

Summer Weiss με πείραμα

15 Ιούλ 2018, 22:46

Επειδή το ελληνικό καλοκαίρι προβλέπεται θερμό (πολύ κοινότυπο), έφτιαξα μια ταπεινή weiss και πειραματίστηκα με τις μαγιές αλλά και τις θερμοκρασίες. Η συνταγή είναι κοινή και έβρασα 60L. Στο τέλος το γλεύκος χωρίστηκε σε 3 κάδους.
Στο 1ο κάδο μπήκε μαγιά Mangrove Jack's #M20 και ζύμωσε στου 18οC
Στο 2ο κάδο μπήκε μαγιά Munich Classic της Lallemand και ζύμωσε στου 22οC
Στο 3ο κάδο μπήκε μαγιά Munich Classic της Lallemand και ζύμωσε στου 18οC
Όλοι οι κάδοι μπήκαν σε ψυγεία με εξωτερικό θερμοστάτη.

Λογικά στους 22οC θα βγει η μπανάνα και στους 18οC να βγουν γαρύφαλα.
Έχουμε και λέμε. Ιδού η φανταστική, γαλαξιακή, πρωτοποριακή συνταγή

Weiss all grain (1,4)
Weizen/Weissbier (15 A)
Type: All Grain
Batch Size: 63,00 l
Boil Size: 73,67 l
Boil Time: 90 min
End of Boil Vol: 70,83 l
Final Bottling Vol: 61,50 l
Fermentation: Ale, Single Stage
Date: 16 Jun 2018
Brewer: Loufer
Asst Brewer:
Equipment: My Equipment 1
Efficiency: 70,00 %
Est Mash Efficiency: 75,6 %
Taste Rating: 30,0
Taste Notes:
Ingredients Amt Name Type # %/IBU
10,00 ml Phosphoric Acid 10% (Mash 60,0 mins) Water Agent 1 -
7,20 kg Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC) Grain 2 48,3 %
7,20 kg Wheat Malt, Ger (3,9 EBC) Grain 3 48,3 %
0,50 kg Light Malt Extract (Muntons) (4,9 EBC) Extract 4 3,4 %
90,00 g Hersbrucker [2,75 %] - Boil 60,0 min Hop 5 9,3 IBUs
2,0 pkg Munich Classic (Lallemand #- ) [50,28 ml] Yeast 6 -
1,0 pkg Bavarian Wheat Yeast (Mangrove Jack's #M20) Yeast 7 -
Gravity, Alcohol Content and Color
Est Original Gravity: 1,053 SG
Est Final Gravity: 1,013 SG
Estimated Alcohol by Vol: 5,3 %
Bitterness: 9,3 IBUs
Est Color: 7,2 EBC
Measured Original Gravity: 1,046 SG
Measured Final Gravity: 1,010 SG
Actual Alcohol by Vol: 4,7 %
Calories: 427,1 kcal/l
Mash Profile
Mash Name: Temperature Mash, 2 Step, Light Body
Sparge Water: 46,54 l
Sparge Temperature: 75,6 C
Adjust Temp for Equipment: TRUE
Est Mash PH: 5,72
Measured Mash PH: 5,20
Total Grain Weight: 14,90 kg
Grain Temperature: 22,2 C
Tun Temperature: 22,2 C
Target Mash PH: 5,20
Mash Steps Name Description Step Temperature Step Time
Protein Rest Add 41,76 l of water at 47,1 C 44,0 C 10 min
Saccharification Heat to 65,0 C over 15 min 65,0 C 75 min
Mash Out Heat to 76,0 C over 10 min 76,0 C 10 min

Στης 1/7/2018 έγινε εμφιάλωση και των 3 κάδων. Με μια γρήγορη δοκιμή κατά την εμφιάλωση η μπανάνα από τον 2ο κάδο έδωσε την παρουσία της. Υπομονή λοιπόν και αρχές Αυγούστου θα γίνει και η πρώτη δοκιμή.

Άβαταρ μέλους
panzo
Homebrewer
Δημοσιεύσεις: 37
Εγγραφή: 03 Μάιος 2018, 10:35

Re: Summer Weiss με πείραμα

16 Ιούλ 2018, 00:47

κρατησε μας ενημερους ενδιαφερον πειραμα....!!!! και ελεγα να βρασω μια αρχες Αυγουστου!, :)

Άβαταρ μέλους
boxerman
Homebrewer
Δημοσιεύσεις: 10
Εγγραφή: 13 Φεβ 2016, 21:04

Re: Summer Weiss με πείραμα

24 Σεπ 2018, 21:44

....μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές, και την γευσιγνωσία (ατελείωτο πιοτί) έχουμε τα εξής αποτελέσματα:
1) ο 1ος κάδος που ζύμωσε με την Μ-20, έβγαλε μια φανταστική weiss, πολύ ισορροπημένη, δροσιστική, βγήκε το γαρύφαλο και μια ιδέα μπανάνα. Εξαφανίστηκε σε χρόνο ρεκόρ!
2) ο 2ος κάδος ζύμωσε ψηλά με την Munich Classic της Lallemand και αρχικά πίστευα ότι θα είχαμε banana party, αλλά δεν βγήκε στο βαθμό που θα ήθελα. Υπόξινη μπυρίτσα, με την οποία δε τρελάθηκα.
3) ο 3ος κάδος ζύμωσε χαμηλά Munich Classic της Lallemand και μου έβγαλε, δυστυχώς, μια από τις πιο αδιάφορες weiss που έχω φτιάξει. Πουθενά γαρύφαλο, μπανάνα και γενικά μια δροσιστική μεν αλλά πολύ αδιάφορη.

Τελικά, κατά τη δική μου γνώμη, η μαγιά της Mangrove Jack's #M20 δίνει πάρα πολύ καλές ζυμώσεις με τα αντίστοιχα αποτελέσματα, χωρίς κούραση και πατέντες!

Άβαταρ μέλους
panzo
Homebrewer
Δημοσιεύσεις: 37
Εγγραφή: 03 Μάιος 2018, 10:35

Re: Summer Weiss με πείραμα

26 Σεπ 2018, 10:19

Τελεια φανταζομαι αναγκαστηκες να τις πιεις ολες για να μας δωσεις σωστη αποψη :D :D :D :D :D
Εγω ακομα δεν αξιώθηκα να την βρασω αλλα θα δοκιμαζω να την σοκαρω χωρις οξυγονωση και με μιση μαγια να δουμε τι θα βγει!!

Άβαταρ μέλους
sokinsilihok
Δημοσιεύσεις: 59
Εγγραφή: 29 Δεκ 2015, 10:16

Re: Summer Weiss με πείραμα

30 Σεπ 2018, 09:37

Η Μ20 έδωσε όντως εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Ενα πιο γενικό συμπέρασμα είναι οτι οι Mangrove jack's προσφερουν αρκετά καλά αποτελεσματα με σωστή χρήση και πριν πας στις υγρες μαγιες.
Πάντως αυτό με την οξύτητα και τη munich Classic to είδα κι εγώ.
Επίσης θα ήθελα να δοκιμάσω την εκδοχή με υψηλότερη τελική πυκνότητα, που θα προσφέρει υψηλότερο τελικό pH
Η καλύτερη μπύρα είναι η επόμενη

Επιστροφή σε “All Grain & Partial Mash”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες