Άβαταρ μέλους
sokinsilihok
Δημοσιεύσεις: 59
Εγγραφή: 29 Δεκ 2015, 10:16

Απλή Weiss

11 Μάιος 2018, 14:47

Θες μια Weiss που να ειναι απλά μια Weiss;;;
εδώ σε έχω

3κιλά ή 66% Pale Ale ή Pilsner (μου αρεσει η Pale γενικα)(οποιαδηποτε κάνει, ελληνική ή εισαγωγής )
1,5 κιλό ή 33% Wheat malt (οποιαδηποτε κάνει, ελληνική ή εισαγωγής )

8 γραμμαρια Magnum στο 60' , να μην δώσει πανω απο 10 IBU

Μαγιά WB-06 ή Munich Classic 1gr/lit

Mashing στους
44C για 10' για εξτρα γαρύφαλο στη γευση
60C για 40'
70C για 20'
76C για 10'
για ξηρό παοτελεσμα με τσιμπημένη οξύτητα
ή
44C για 10' για εξτρα γαρύφαλο στη γευση
67C για 75'
76C για 10'
για πιο γλυκο και ισορροπμένο αποτελεσαμα

και 60λεπτά βράσιμο,

Χαμηλή θερμοκρασία ζύμωσης για γαρύφαλα, ψηλοτερα για μπανάνες...
Αυτα...
Κατεβαίνει νερό και θα με θυμηθείς
Η καλύτερη μπύρα είναι η επόμενη

Άβαταρ μέλους
panzo
Homebrewer
Δημοσιεύσεις: 37
Εγγραφή: 03 Μάιος 2018, 10:35

Re: Απλή Weiss

12 Μάιος 2018, 01:16

εχει γινει ηδη scheduled για την Τριτη !!

Άβαταρ μέλους
boxerman
Homebrewer
Δημοσιεύσεις: 10
Εγγραφή: 13 Φεβ 2016, 21:04

Re: Απλή Weiss

15 Μάιος 2018, 08:24

Λίγο δεν είναι το 33% Wheat malt; Την έχεις φτιάξει; Βγήκε καλή; Εγώ βάζω 50% και σε κουβέντα που είχα, λέγαμε να βάλουμε παραπάνω wheat π.χ. 60%

Άβαταρ μέλους
sokinsilihok
Δημοσιεύσεις: 59
Εγγραφή: 29 Δεκ 2015, 10:16

Re: Απλή Weiss

16 Μάιος 2018, 08:25

την έχω φτιάξει και με δύο διαφορετικές μαγιές, την έχουν φτιάξει και άλλοι, βγαινει εξαιρετική
Το μυστικό είναι να μην πικρίσει καθόλου ο λυκίσκος, να γινει σωστα η ζύμωση και η επιτυχία ειναι εξασφαλισμένη
Η καλύτερη μπύρα είναι η επόμενη

Άβαταρ μέλους
Notos
Homebrewer
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: 28 Μάιος 2018, 13:32

Re: Απλή Weiss

28 Μάιος 2018, 14:28

Για δοκιμάστε το εξής σε επόμενα batches...

60% Wheat
20% Pils
20% Munich

Mittelfruher ή Tettnanger στα 60min για 10 - 12 IBU

Munich Classic (Μόνο!!!)

Οι Weiss μπύρες φτιάχνονται με double decoction μετά το acid rest (εγώ acid rest δε κάνω). Όποιος έχει τη δυνατότητα ας κάνει λοιπόν double decoction, ακολουθώντας τις θερμοκρασίες του δεύτερου mash schedule που έδωσε ο Νίκος. Υπολογιστήρια υπάρχουν στο διαδίκτυο για να υπολογίσετε ποσότητες. Σε αυτή τη περίπτωση μη βάλετε βύνη munich και κάντε το grainbill 60% Wheat και 40% Pils.

Στο απλό step mashing προχωράτε κανονικά στη συνταγή που δίνω. Η βύνη munich θα δώσει τα αρώματα και τις γεύσεις που θα παίρνατε από το double decoction. Απλά εγώ, εκτός των acid rest και protein rest (ειδικά protein rest δε κάνω για κανένα λόγο στις weiss) που τα αποφεύγω, αφήνω 60min στους 67οC και το mash out το κάνω στους 78oC.

Από εκεί και έπειτα...

Θέλουμε τριφύλλια και γαρύφαλλα; Αφήνουμε και λίγο το mashing στους 44οC και για τη ζύμωση οξυγονώνουμε καλά το γλεύκος και ρίχνουμε στα 20 λίτρα ένα φακελάκι μαγιά ή και παραπάνω και ζυμώνουμε στους 17 - 18οC

Θέλουμε μπανάνες; Πρέπει να στρεσάρουμε τη μαγιά. Εγώ αυτό που κάνω είναι το εξής: Κατά τη μεταφορά στο κάδο ζύμωσης δεν οξυγονώνω καθόλου το γλεύκος. Έπειτα ρίχνω μισό φακελάκι μαγιά στα 20 λίτρα και ζυμώνω στους 21 - 22οC.

Από την WB-06 μπανάνες μη περιμένετε όσο και να τη ζορίσετε... Ή τουλάχιστον εγώ δε κατάφερα να τη κάνω να μου δώσει τέτοια αρώματα. Η Munich Classic είναι κορυφή σε κάτι τέτοια.
Brew beer and drink it...

Άβαταρ μέλους
panzo
Homebrewer
Δημοσιεύσεις: 37
Εγγραφή: 03 Μάιος 2018, 10:35

Re: Απλή Weiss

15 Ιαν 2019, 09:45

Δοκιμάστηκε με τισ συμβουλές του Notos και ναι ειναι super η Munich Classic μισο φακελακι και χωρις να οξυγωνοθει απίστευτες μπανανομυρωδιές!!!!

Επιστροφή σε “Automated - Grainfather”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες